Søk i denne bloggen

19. september 2011

Hünkar Begendi

Denne retten spiste jeg på en restaurant i Tyrkia og det var skikkelig godt. Så jeg noterte meg navnet og lette etter en oppskrift når jeg kom hjem. Klarte å lage en ganske god versjon. Den ble ikke helt lik den tyrkiske, men den ble god! Ser den ofte lages med lam, men jeg lager den med oksekjøtt. Navnet betyr Sultan's Delight (noe jeg ikke kom på en god norsk oversettelse for akkurat nå).

Kjøttsaus

Ingredienser:

500 g mørbradbiff (jeg tipper at en billigere og god variant ville vært med kjøttdeig)
En stor løk
En halv kinesisk hvitløk
To tomater
En boks tomat/2 ss tomatpuré
3 ss oregano (hadde bare tørket, men den er sikkert enda bedre med fersk)
3-4 ss chilipulver eller 1 fersk rød chili
3 ss fersk parmesan
Salt
Pepper
En skvett fløte
2 ss smør

Fremgangsmåte:
1. Stek løk, hvitløk og krydder i smør til det er mykt og begynner å få farge.
2.Tilsett biter av biff og de to tomatene hakket i biter.
3. Når kjøttet er lett brunet tilsett bokstomatene (eller tomatpuréen, jeg har selv brukt bokstomater).
4. La det småputre en times tid.
5. Tilsett fløten og smak til med salt, pepper, parmesan og evt. mer oregano eller hvitløk.
6. La det småputre 15 min til og server med auberginpaté.

Auberginpaté

Jeg har laget denne litt annerledes enn i orginaloppskriften. Istedefor å hakke auberginen i veldig små biter moste jeg det med stavmikser. Resultatet ble godt. Man skal egentlig grille auberginen, men siden jeg ikke har uteområde eller veranda (og det ikke er så varmt ute lenger), så stekte jeg den i ovnen.

Ingredienser:
1 stor aubergin
2 dl fløte
100g fetaost
100g hvitost
3 ss ferskraspet parmesan
En halv kinesisk hvitløk
Salt
Pepper

Fremgangsmåte:
1. Legg auberginen i en ildfast form og sett den i ovnen på ca 170 grader (jeg hadde litt høy varme og da ble den litt brent og ikke helt mør, så jeg har nedjustert temperaturen litt). Stikk hull i skallet så den ikke eksploderer. Sjekk den etter en halvtime og se om den har blitt mør. Den skal være slik at den slipper skinnet og er ganske slapp i konsistensen. Jeg fikk ikke min helt til og stekte den litt i smør på pannen så den ble mørere og moste alt med stavmikser til slutt.
2. Når den er mør, ta kjøttet ut av skinnet og ha det i en gryte sammen med hvitløk.
3. Tilsett fløte og ost. Smak til med salt og pepper.
4. La det koke seg tykt og om nødvendig mos med stavmikser. Du kan også ha i en ts johannesbrødkjernemel dersom du ikke synes den blir tykk nok.

Server gjerne med salat.