Søk i denne bloggen

2. oktober 2010

Lavkalori vs. lavkarbo

Jeg må innrømme at jeg helt har mistet troen på Grete Roede. Jeg har i mitt 25-årige liv gått 5 kurs og prøvd "Roede-metoden" på egenhånd sikkert 20 ganger. I tillegg har jeg tatt et Librakurs og nesten meldt meg inn i vektklubb. Siste kurset jeg gikk var fra midten av januar til midten av mars i år. Jeg fulgte opplegget. Et av hovedpoengene er at du "må" ha den settingen for å klare å gjøre det. Du må ha noen å snakke med om at det er vanskelig å gå ned i vekt på denne måten. Jeg fulgte opplegget. Det jeg husker best var alt stresset med å veie, skrive, fikse. Og alt man skulle spise. Man skulle spise enorme mengder. Jeg slet med det. Mer karbohydrater, mer luft, mer mageproblemer, mer stress, mer mat, tonnevis med sukkersug. De 8 ukene slet jeg mest med å holde meg unna sukkeret. Holde meg unna godteriet. Jeg hadde jo frimerker (ikke sånne man sender post med, men sånne man kan spise "usunn" mat med). Og så må man trene. Hele tiden. Noe som jeg er overbevist om at er bra for kroppen. Men med det økte inntaket av karbohydrater dalte også energinivået betraktelig (Vivian: "kan jeg ikke få lov til å bytte et brødmåltid med en smoothie, eller noe?" Kursleder: "Nei, da får du i deg for lite av de livsviktige karboene!"). Jeg var rett og slett utslitt hele tiden og treningen var et slit. Den energien jeg ble lovet var ikke der. Jeg fikk ikke mer energi av å trene, heller ikke av maten.

Jeg følte meg konstant syk. Jeg gikk til legen i et halvt år (det var han som anbefalte meg å begynne på GR). Tok 32 forskjellige prøver. Det var ingenting galt. Jeg hadde ingen problemer med blodtrykk, kolestrol, stoffskifte, langtidsblodsukker eller noe. Helt utrolig hvor frisk jeg var og hvor syk jeg følte meg. Jeg hadde konstant hodepine. Ofte svimlet det for meg eller jeg kollapset på sofaen når jeg kom hjem og ble liggende der til det var på tide å legge seg. Jeg var ofte litt "nedfor" og trist. Ofte uten grunn. Legen konkluderte derfor at mine helseplager var psykiske og ikke fysiske. Jeg var sliten fordi jeg var deprimert. Men jeg har vært deprimert. Dette var ikke en depresjon. Det var i såfall "depresjon light" for jeg hadde mange gleder i hverdagen og var fortsatt mye sammen med andre.

I mars ble jeg med Siri på oppstartsmøte for KOS Troms og kan vel si jeg ble frelst :p Familien min hjemme hadde allerede startet er Skaldemaninspirert kosthold. Men jeg var fram til foredragene på stiftelsesmøte veldig skeptisk til fettet. Jeg hadde jo betalt GR 2000,- for å fortelle meg at fett var skummelt. Samme kveld begynte jeg og Siri vårt nye kosthold med chorizo, brieost og oliven :) Og etter det har jeg spist lavkarbo. Noen av bivirkningene til kostholdet (i tillegg til å ha gått ned 20 kilo) er:
- Har ikke hatt hodepine de siste mnd bortsett fra to dager jeg var syk/hadde tannverk (brukte å ha det daglig før).
- Magen har blitt mye bedre. Har ikke lenger konstant diaré (denne er litt ekkel, men viktig).
- Jeg sover godt om natten.
- Jeg er jevnt over i bedre humør.
- Jeg har ikke cravings. Det er ingen problem å si nei til et kakestykke o.l.
- Maten er god og jeg holder meg mett lenge.
- Jeg er ikke opplåst (bortsett fra når jeg får besøk en gang i mnd).
- Energinivået er høyere enn før.
- Huden min er veldig fin og ikke like tørr som den brukte å være.
Jeg har sikkert glemt mange ting også. Men dette er det jeg kommer på i forbifarten.

10 kommentarer:

 1. men ka er de negative sien med det? GR har jo positive sie å. Man får møte folk i samme situasjon og dele erfaringe, man får gode oppskrifte, mange går ned i vekt (på mitt kurs e d bare æ som ikke går ned) og e nok mange andre å.
  man må vel finne sin måte. vi er jo forskjellige og har forskjellige grunna til at vi er blitt stor. svakhetan er forskjellig og motivasjonen er forskjellig.
  d e så oppmuntranes å lese bloggen din!

  SvarSlett
 2. Hei Silje. Det her er bare mine erfaringe. Og dei fleste eg kjenner som har gått på GR har endt opp med å gå opp igjen. Eg ser ikkje negative sider med lavkarbokosthold. Trur og at alle må finne sin måte. Eg er nok mest irritert for at myndighetene, legane, GR osv. meiner at deira måte er den einaste rette. Og så er eg irritert fordi det koster så mykje penger og at det ødela selvfølelsen min heilt. Eg er glad eg fant dette kostholdet. For det er min rette vei. Eg ønska at det skal gå bra for deg på GR, men eg meiner at mange faktisk tar skade av det. For viss du er insulinresistent (pre-diabetes) eller har diabetes er lavkarbo det beste kostholdet. Mange kan slutte med medisiner for diabetes på det her kostholdet. Men så lenge det fungera for deg er jo GR også en måte å bli kvitt kilo på.

  SvarSlett
 3. E du ikje glad du har mæ? ;)

  SvarSlett
 4. Myte 8: Slanking med lite karbohydrater og mye fett er mest effektivt.
  Fakta: Det er energiunderskuddet som gir vekttap.
  – Forholdet mellom protein, fett og karbohydrat er ikke viktig for å gå ned i vekt, det viktigste er at du over tid har et energiunderskudd – altså spiser færre kalorier enn du forbruker. De som lykkes, er de som følger et kostholdsopplegg de trives med og som de dermed klarer å følge over tid, sier Bugge.

  (Fra Grete Roede Vektklubben)
  Jeg har gått ned 13 kg på GR og har lært noe grunnleggende om kosthold som jeg tror på 100 % og som jeg kan følge resten av livet. Jeg har aldri noen sinne fått høre gjennom kurset at Fett er farlig..
  Men det er som du sier, og som GR sier, de som lykkes er de som finner noe som man trives med. Om det er GR (som jeg mener er eneste riktige) eller noe annet, er egentlig irrelevant :)
  Gratulerer med 20 kg! (Her i huset har vi totalt mistet 30 kg - med GR :)

  -Hege

  SvarSlett
 5. Har også gått ned 15 kilo med GR. Så opp igjen 20 kg. Så ned fem. Så opp ti. Så ned sju. Så opp ti. Jeg trodde også lavkalori (GR) var det rette. Men jeg har ikke selvdisiplin. Så jeg klarer det rett og slett ikke. Jeg sprekker og går opp mer enn jeg har gått ned og det ødelegger selvfølelsen min.

  Jeg trodde ikke det var håp. Da jeg passerte 100 kilo satt jeg på badet og gråt en halvtime og bestilte plasss på Grete Roedekurs. Og som jeg skrev over gikk jeg bare ned en kilo. På 8 uker der jeg hadde motivasjon. Men etter 8 uker mister man motivasjonen og selvfølelsen. Jeg tror at GR fungerer perfekt de første gangene man prøver det. Men etterhvert går man ikke ned selv om man får energiunderskudd. Jeg ligger faktisk på like mange kalorier nå som på GR-kurset (ca 1600). På GR gikk jeg i gjennomsnitt ned 125g i uka. På lavkarbo har jeg i gjennomsnitt gått ned 8 hg i uka.

  Ergo: lavkarbo fungerer bedre for meg. Med samme energiunderskudd går jeg ned seks ganger så mye som på GR. Og jeg har blitt kvitt mange helseplager på veien.

  Jeg er glad at GR fungerer for noen. Men for meg er det bare galt. Lykke til med videre nedgang ;)

  SvarSlett
 6. Hei
  Jeg var også ivrig grethe roede dame,gikk ned nesten 20 kg på kurs,men som med alt annet begynte vekten å gå oppover-det til tross for at jeg gikk over på sånn hold vekten kurs...
  Har tenkt at det er bare jeg som er viljesvak og elendig til å slanke meg...jeg hadde egentlig tenkt å hoppe på enda ett ned i vekt kurs,men så oppdaget jeg lav karbo(heldigvis)
  Jeg har ikke gått på dette mer enn en uke,men energien som de lovde på grethe roede er nå ett faktum,jeg er ikke lengre som ett gassverk imagen,jeg er mer våken og jeg er ikke konstant sugen på noe søtt---og dette bare etter 1 uke ...så har tro på lavkarbo.Men self vi er alle forskjellige og ja det er mange lykklige historier på Grethe Roede men jeg er nok en av de som rett og slett tåler karbohydrater for dårlig slik at jeg har det mye bedre nå enn før:)

  SvarSlett
 7. Så bra at du føler deg bedre så fort. Jeg følte meg litt slapp den første mnd. Men merket det fort på magen. Men etter den mnd har jeg fått den energien. Lykke til med lavkarbolivsstilen din! Jeg håper du blir å trives med det.
  :D

  SvarSlett
 8. Veldig bra Vivian!! :)
  Og jeg meker det allerede, formen er oppadstigende, speseilt energien min! Og migrena!

  Driver, som du vet, med ketolyse nå, men skal målet er å leve lavkarbo på sikt,vil bare ha av noen kg først.
  Takk for komplimentet på bildene mine, ja jeg har det nok litt jevnt fordelt, selvom mesteparten sitter over mage, hofte og pupper!
  Allerede første uka mista jeg nå 3 cm på lår, det er i overkant mye, for de blir fort tynne da, men men, sånn er det bare!
  Kommer til å følge bloggen din, du er lagt i mine favoritter nå!

  You go girl!

  SvarSlett
 9. Takk :) Så hyggelig at du vil følge bloggen min. Det er kjempekoselig at noen syns den er verdt å lese :) Jeg skal følge deg også :) Lykke til videre :D

  SvarSlett
 10. lavkalori lar seg ikke gjøre i lengden (resten av livet) men med mye fantasi kan man få lavkarbo til å vare hele livet, for man slipper å velge bort "alt" godt! det er det kostholdet vi er skapt for å spise også! :)

  SvarSlett