Søk i denne bloggen

7. september 2010

Vibhas Curry - Indisk gryte


Denne gryta har eg lært å lage av min indiske venninne Vibha. Det er en curry av nåke slag. Den tar litt tid å lage, men er absolutt verdt det. Måla er litt omtrentlige. Det er viktig å eksperimentere litt. Man kan bytte ut ferskt krydder med tørka og omvendt.

Ingredienser saus

*Smør
Prosess 1
*1 løk (mellomstor)
*2-4 fedd kvitløk (eg lika masse)
ca halvparten så mye ingefær som kvitløk (litt vanskelig med nøyaktig mål på ingefær)
*2 ts gurkemeie
*1 ts sukrin
*1 ts salt
*vann
Prosess 2
*Litt kanelbark
*1 ts cummin (det er vel spisskummin på norsk)
*1 ts malte korianderfrø
*1 ts paprikakrydder
*1/2 ts garam masala
*chili etter smak (dersom dei er ferske kan man steike sammen med løkblandingen)
*3-4 store tomater (kan byttes ut med en boks hermetiske tomater. Da må man gjerne øke litt på krydderet)
*1 boks kokosmelk/3 dl fløte/rømme

I gryta
Det fantastiske med curry er at man kan ha i ka som helst. Her er mine forslag:
-kylling
-sopp (får ekstra god smak om man bruker samme panna som man stekte løken i)
-brokkoli
-blomkål
-oksekjøtt (ikke en typisk indisk ingrediens, men det er veldig godt i denne gryta)
-Lam eller fårekjøtt (billig nå på høsten)

Framgangsmåte
1. Finhakk løk, kvitløk og ingefær. Smelt en god klatt smør i ei panne og surr ingrediensen sammen med gurkemeie og kanelbark (på middels varme).
2. Når løken begynner å få farge tilsett sukrin og salt. Det skal i utgangspunktet karamelliserest, men det kan være litt vanskelig med sukrin.
3. Når fargen begynner å bli litt mørk (den skal ikkje være brent) tilsetter du litt vann og lar det koke inn. Når det har kokt inn tilsetter du litt til. Konsistensen skal bli som en litt tjukk saus der ingrediensene begynner å gå litt inn i kvarandre (litt i oppløsning, men ikkje heilt).
4. Tilsett deretter alle krydra sammen med litt meir vann og kok det inn igjen.
5. Tilsett tomatane og la det småputre til det blir sauskonsistens.
6. Tilsett kokosmelk eller fløte/rømme (ved bruk av rømme ville eg kombinert med fløte) og la den småkoke til den er ganske tjukk og fettet skiller seg.
7. Tilsett ønska kjøtt/grønsaker og kok til alt er ferdig.

Det her e snadder!

3 kommentarer:

  1. NAM! Dette så god ut! Dette blir nok dagens middag! :)

    SvarSlett
  2. Det e kjempegodt :) Håpa du likte den :)

    SvarSlett
  3. Denne er superdigg :) Har laget de flere ganger. En fest på kjøkkenet underveis når krydderdufter sprer seg. Nam!

    SvarSlett